Min brodeributik

Det här inlägget handlar om min brodeributik Brodera mera i Danderyd.

När jag tog över Brodera mera så tänkte jag inte öppna någon fysisk butik. Jag tänkte att det räckte med en webshop, men Monica Z övertalade mig. Hon menade att det är bra att ha ett ställe, ett showroom, dit kunder kan komma och titta på broderierna.

Själv hade Monica tillverkning och försäljning i det ombyggda garaget hemma i Enebyberg. Jag bor i en suterrängvilla på gångavstånd från tunnelbanestationen i Mörby Centrum och jag råkade ha ett nyligen övergivet tonårsrum med egen ingång som skulle kunna fungera som butik. Vi behövde inte fixa så mycket för att göra lokalen mer affärslik. Vi målade väggarna i vitt, bytte ut den tråkiga källardörren och satte in spotlights i taket. Sedan valde vi några av våra egna möbler som kunde passa i en brodeributik: en bokhylla, ett halvrunt bord, en pinnsoffa. På IKEAs fyndavdelning köpte vi hyllor och täcksidor till en köksbänk som fick bli disk.Sedan fyllde vi väggarna med broderade bonader och pinnsoffan med broderade kuddar och genast började tonårsrummet likna en butik.

Hyllorna är fyllda med kuddar och annat broderat och på golvet står korgar med materialsatser till alla våra broderier. Vi säljer också tyger för den som vill hitta på egna broderier. Vi har en hel hylla fylld med ylletyger i alla färger. Dessutom har vi räknelinne och aidaväv i vår verkstad för den som behöver. Alla tygerna är sådant som vi använder i våra materialsatser, väl beprövade med andra ord. En hyllsektion är full av broderigarner. Vi har bland annat ullgarner som vi själva nystar till dockor och så har vi lingarner och lite silke.

Det är så roligt att få besök i butiken. De flesta kommer för att handla broderi, men en del tittar in bara för att få ett litet broderisnack, kanske fråga lite om något broderi eller visa upp något snyggt broderiprojekt.

Butiken är öppen varje tisdag kl 11.00-17.00. När butiken är öppen ställer jag ut en stor skylt framför vårt hus som pekar kunderna rätt till butiksdörren på sidan av huset. Ibland har vi specialöppet på en lördag för de som gillar att helgshoppa. Då brukar vi meddela detta på Internetsidan innan.

Detta inlägg är reklam för min brodeributik Brodera mera i Danderyd.

Share

Till minne av Annika Eklund

Jag har aldrig träffat Annika Eklund. Vi har bara pratats vid på telefon. Första gången hon ringde mig var för ett drygt år sedan, bara några veckor efter att jag hade tagit över Brodera mera från Monica Zetterström. Hon presenterade sig och berättade att hon har broderat en hel del modeller på uppdrag av Monica och nu undrade hon om jag kanske hade något broderiuppdrag till henne. Hon var sjukpensionär och bodde på Ekerö (det var något med ryggen tror jag). Jag lovade att fundera på det och återkomma.

rod-tulpankuddeJag hade enormt mycket att göra den där första tiden och glömde förstås alltihop. Ett par veckor senare ringde Annika igen och undrade om jag hade tänkt på saken. Nu funderade jag lite och kom på att det fanns en yllebroderad kudde som Monica ville behålla själv. Jag frågade Annika om hon kunde tänka sig att brodera en kopia av den. Det ville hon gärna. Vi tryckte mönster på kläde och skickade en materialsats till Annika och så glömde jag bort henne igen. Efter några månader, i februari tror jag det var, så ringde Annika. Kudden var färdig. Hon skickade broderiet till mig och det var helt underbart. På ungefär fem månader hade hon skapat en fantastisk skånsk bröllopskudde med broderi på rött kläde.

Nu ville hon genast ha ett nytt uppdrag. Jag hade insett att hon var en mycket skicklig yllebrodös så jag frågade om hon vill ha en riktig utmaning. Det ville hon, så nu tryckte vi upp ett gammalt mönster på natursvart kläde och plockade ihop mängder med garn och skickade till Ekerö. Sedan var det tyst därifrån några månader och jag tänkte att det kanske var ett för svårt projekt vi hade gett henne. I början av hösten hörde Annika av sig och behövde mer garn. Hon beklagade sig då över att trycket på kudden inte var så bra och att färgerna inte stämde riktigt. Jag bad henne använda sin fantasi och göra en fri tolkning av mönstret.

annikaeklund2För några veckor sedan ringde Annika igen. Det var sista gången vi talades vid. Hon var inlagd på S:t Görans sjukhus och de höll på att göra en massa undersökningar på henne. Hon hade haft problem med magen under sommaren och gått ner i vikt, men nu skulle allt ordna sig, trodde hon. Hon satt och broderade mellan undersökningarna och var nästan färdig med broderiet. Hon behövde tyg och band för monteringen. Jag skickade grejerna till sjukhuset.

annikaeklund1Någon vecka senare ringde en väninna till Annika och hälsade att hon nu var inlagd på Stockholms sjukhem och att hon frågade efter mer band till monteringen, så då skickade jag det till sjukhemmet. Bara ett par dagar senare ringde väninnan igen och nu stod det klart att Annika inte skulle brodera mer. Hon hade cancer och det var bara dagar kvar.

annikaeklund4Annika avled för en vecka sedan och idag kom ett paket med posten. Det var medeltidsbroderiet som Annika hade arbetat med så länge hon orkade: en avlång dyna med en enhörning och en massa fantasiblommor. Broderiet är avslutat och hon höll på att sy fast små band längs hela kanten. Visst är det helt fantastiskt! Det är så inspirerande att studera det. Hon har lagt ner så mycket arbete på alla detaljer.

Det kanske blir så att vi aldrig kan göra en materialsats på det här broderiet, eftersom schablonen som vi trycker med inte var så bra och garnerna inte stämmer. Annika Eklund har i alla fall lämnat efter sig ett fint minne i form av ett väldigt vackert broderi. Tack Annika!

annikaeklund3

Här finns det ursprungliga broderiet (tack för länktips Elisabet Jansson)

Share

Vad jag gjorde när jag inte bloggade

Nu var det länge sedan jag bloggade. Jag har helt enkelt inte haft tid. Eller, rättare sagt, jag har prioriterat andra broderigrejer före att blogga. De senaste månaderna har jag lagt all min tid och ork på att få igång verksamheten i mitt broderiföretag. Det var ju ganska precis ett år sedan jag tog över Brodera mera och jag vill så gärna att det här ska bli ett riktigt lyckat projekt.

Butik2När jag jobbar med Brodera mera varje dag, tillverkar materialsatser, mailar kunder, skickar ut beställningar, så kan det ibland kännas som att jag står och stampar på samma plats. Men när jag tänker tillbaka på hur det var för ett år sedan så inser jag att mycket har hänt sedan dess. Då var hela huset fyllt av korgar och lådor och rullar med broderigrejer. Det var totalt kaos. Nu har vi ordnat en väldigt trevlig verkstad, ett lager (eller faktiskt två) och en jättefin butik. I början tillverkade vi ett broderikit i taget, ofta på beställning. Vi visste ju inte vad som skulle sälja och vi låg alltid efter. Nu har vi mycket bättre koll på läget. Vi tillverkar fem, tio eller tjugo materialsatser på en gång och vi håller på att lägga upp ett lager av de mest populära broderikiten. Mycket tillfredställande.

PensekuddeVi har också tagit fram några gamla godingar från Brodera meras arkiv, till exempel den vackra linneduken med vårlökar och bröllopskudden från Frösön. Vi hittade en jättefin korsstygnskudde med penséer som tyvärr innehöll en massa garnnyanser som inte går att få tag på längre. Då ritade vi om det mönstret och anpassade färgerna till dagens garnutbud. Det tog ganska lång tid, men vi är riktigt nöjda med resultatet. Jag passade också på att äntligen skapa ett nytt korsstygnshus. Den här gången blev det ett kalkstenshus med rosor på gaveln som är inspirerat av husen på Gotland. Vi har också broderat upp en ny modell av en av Brodera meras finaste yllekuddar, en röd bröllopskudde med tulpaner.

Tulpanroddetalj2

Nu har jag unnat mig några lediga sommarveckor och vi har kommit igång igen. Det är fullt upp. Den 3 september ska vi ha en nybörjarkurs i yllebroderi hemma hos mig, där jag har butik och verkstad. Carina Olsson kommer att vara lärare och jag ser verkligen fram emot det (kursen blev snabbt fullbokad, men hör gärna av er om ni vill vara med på en framtida kurs). Nästa spännande punkt på höstschemat blir en Broderamera-kväll på Svensk hemslöjd i Stockholm den 8 september. Monica Zetterström och jag är inbjudna att berätta om Brodera meras historia och om hur jag tog över från Monica. I oktober är det Syfestival på Älvsjömässan i Stockholm. Då ska Brodera mera vara med för första gången sedan jag tog över. Jag har aldrig haft en egen monter på en mässa så det är både superspännande och läskigt på en gång. Hoppas vi ses där!

Share

Glasunderlägg i yllebroderi

Jo, jag blev ju bjuden till Japan på grund av mina korsstygnshus. Dels ska jag sälja broderikit och dels ska jag hålla i workshops där jag ska lära ut hur man gör ett korsstygnshus och tipsa om lite fiffiga trix och så. När jag började planera mer i detalj med varuhuset i Japan visade det sig att de ville att jag skulle hitta på ett broderikit till som skulle vara något helt annat än korsstygnshus och som man kunde hålla en workshop kring. Vi diskuterade en massa alternativ. Det måste vara något litet broderi. Jag föreslog nåldyna, armband, brosch, mobilväska. Till slut tyckte de att glasunderlägg var en bra idé. Jag fick två veckor på mig att komma med ett förslag.

glas2Det var stressiga veckor, för jag hade ju fullt upp med Brodera mera och att tillverka korsstygnskit som skulle med till Japan. Men jag hann i alla fall få ihop några underlägg som jag var nöjd med.

GlasforebildJag valde en fin blomma från en yllebroderikudde från 1700-talet som vi säljer hos Brodera mera.

GlasunderlaggSå broderade jag den i olika färgställningar mitt på ett cirkelformat glasunderlägg. Jag broderade med ullgarn och lingarn på rött kläde. Jag använde främst schattérsöm och franska knutar. De stygnen passar bra ihop i en workshop, tycker jag, för de kan båda broderas fritt för att täcka en yta. Sedan klippte jag ut glasunderlägget och broderade fast en baksida av mörkgrå vadmal med langettstygn runt kanten.

Glasunderlagg3Till min stora lättnad godkändes mitt förslag av japanerna och så fick jag snabbt fixa en beskrivning (med japansk översättning) och en förpackning som känns rätt i julhandeln. Det blev randiga godispåsar med en fin etikett. Även detta skulle godkännas och sedan producerade vi en himla massa broderikit som vi har skeppat iväg till Japan. Jag passade på att tillverka några extra godispåsar om det är någon i Sverige som blir lite sugen på broderigodis.

Share

Jag ska till Japan

Vilket märkligt år det här är. I början av juli tog jag över Brodera mera och sedan dess jobbar jag alla dagar i veckan med att få igång verksamheten hos mig: packa upp material, få allting på plats, börja producera broderikit, öppna webbshop och en butik och dessutom fortsätta att leverera broderigarner och Svenska hus.

Mitt i allt detta fick jag en chans som jag inte kunde säga nej till. Jag blev erbjuden att tillsammans med Svensk Hemslöjd resa till Japan för att marknadsföra mina broderier.

Så här ligger det till. I Japan finns en stad som heter Nagoya och i den staden finns ett varuhus som heter Takashimaya. Varje år kring jul sedan 15 år tillbaka, ordnar de en ”Scandinavian Market”. Ett helt våningsplan i varuhuset upplåts till denna marknad dit företag från Sverige, Finland och Danmark som är inriktade mot hantverk och design inbjuds. I år ska bland annat Svensk Hemslöjd få vara med och de öppnar en pop-up shop i marknaden med sina produkter. De ville ha med en hantverkare och eftersom mina korsstygnshus är populära hos japanska turister så frågade de mig om jag var intresserad och det var jag ju förstås.

Takashimaya3

Tanken är att jag ska sitta i hemslöjdsshopen och brodera hela dagarna och snacka med kunder och sälja broderier. Jag ska också ha workshops vid flera tillfällen och det är jag ganska nervös för, men det ska väl ordna sig.

Takashimaya2

För någon månad sedan hade jag fint besök ända från Japan. Ett helt gäng kom hem till mig och fotograferade broderier och en massa hemslöjdsgrejer i hemmiljö. Bilderna hamnade så småningom på reklamaffischer och på varuhusets hemsida.

Takashimaya1

Den korthåriga typen längst ner till vänster på affischen är jag och den långhåriga skönheten är Jenny Berge, VD på Svensk hemslöjd, som blir min jobbarkompis i Japan.

Vi reser i mitten av december och kommer hem till nyår. Japansk jul är väldigt kommersiell, så det blir att jobba tio timmar om dagen två veckor i streck. Det är så spännande och pirrigt. När ni sitter där och myser med julgröten kan ni tänka på mig och Jenny som är i ett glittrigt varuhus i Japan och säljer svenska broderier.

Share

Kreativt kaos

Här jobbar vi om dagarna

Här jobbar vi om dagarna

Om du tycker att livet börjar bli enahanda och känner för att få lite fart på det, då tycker jag att du ska ta över ett broderiföretag. Jag har gjort det och jag kan berätta att jag inte har haft en enda tråkig dag sedan jag tog över Brodera Mera. Det är fantastiskt roligt att jobba med broderier och broderimaterial på heltid. Det finns oändligt med jobb och då trivs jag. För att hinna med så mycket som möjligt har jag tagit hjälp av min syster och min dotter, som båda jobbar flera dagar i veckan hos mig. Vilken tur att de kunde ställa upp!

Det stora dokumentskåpet som innehåller alla originalmönster

Det stora dokumentskåpet som innehåller alla originalmönster

Första perioden efter övertagandet var verkligen kaotisk. En 40-årig produktion av broderier tar utrymme. Samtidigt skulle möbler sättas upp och jag har haft en hel del hantverkare här som har hjälpt till med diverse smågrejer: målning, snickeri och belysning bland annat. En jättestor kopiator som tar A3 och även fungerar som scanner kom på plats.

Samtidigt jobbade jag på att få kontroll på alla broderier. För varje materialsats finns dels en plocklista som visar vilket material och hur mycket av det som ska ingå i materialsatsen. Sedan finns ett originalmönster som i text och bild visar hur broderiet ska broderas och monteras, och en kopia av det mönstret följer med materialsatsen. Fria broderier har dessutom en schablon som används för att föra över mönstret till tyget som man ska brodera på. Schablonerna är tillverkade av ett kraftigt arkitektpapper och de ligger på stora rullar som förvaras i en specialbyggd hylla.

Så är kan en plocklista se ut

Så är kan en plocklista se ut

Det kan tyckas enkelt att få koll på detta, men det är ingen lek kan jag meddela. Den stora utmaningen är att mycket av det material som ursprungligen ingick i broderierna inte längre tillverkas. Dels byter leverantörerna produkter och färger och kvaliteter. Dels är det många leverantörer som inte finns kvar. De gamla plocklistorna är handskrivna och korrigerade om och om igen och kan vara lite svåra att tyda och dessutom är det oftast något som måste kompletteras. Därför måste vi gå igenom varje broderi ordentligt innan vi kan börja sälja det och det är väldigt tidskrävande. Samtidigt är det så spännande att hitta vackra gamla broderier och försöka blåsa liv i dem med nytt material.

Schablonerna ligger på rullar i den specialbyggda hyllan

Schablonerna ligger på rullar i den specialbyggda hyllan

Efter att ha kämpat på några veckor kände vi oss mogna att öppna webshopen. Vi hade inte så många produkter där till att börja med, men vi kände att det var bäst att öppna så snart som möjligt och sedan bygga på med fler produkter efterhand som vi fick ordning på grejerna. Vi fick omedelbart en massa beställningar och det kändes så bra.

Nästa steg är att öppna den fysiska butiken som ska inrymmas i undervåningen på mitt hus, som ligger på gångavstånd från Mörby Centrum utanför Stockholm. Vi tänkte att det kanske skulle ta två veckor, men så blev det inte. Just när vi började förbereda öppningen slog höstkylan till och det visade sig att vi hade något problem på värmesystemet i den blivande butiken. Rörmockare tillkallades och det är något fel på en kran som ska ersättas och det tar tyvärr några veckor att få det ordnat. Så vi får vänta på öppningen ett par veckor till tyvärr.

Så småningom tänker jag också börja sälja broderigarner och annat material i Brodera Meras webbshop, men tills vidare hänvisar jag broderigarnsköpare till Broderigarn.se.

Om du vill ha löpande koll på nya broderier hos Brodera Mera eller kanske vill veta exakt när den fysiska butiken öppnar då kan jag tipsa om nyhetsbrevet som du kan anmäla dig till här. Det kommer i mailen med någon veckas mellanrum.

Share

Mera Brodera Mera

Här kommer en lägesrapport från en som är ny på jobbet. Som ni vet har jag just tagit över Brodera Mera från Monica Zetterström som drivit företaget i över 40 år. Just nu är det paus i försäljningen medan jag kommer i ordning. Varje dag får jag mail och telefonsamtal med frågor om när jag egentligen ska dra igång igen. Jag jobbar stenhårt och jag lovar att jag ska öppna både webshop och butik här hemma så snart jag bara hinner.

bloggkuddar

Vad är det egentligen jag har tagit över, kanske ni undrar. Jo, det är mer än 2500 broderimönster som Monica har skapat under hela sin broderikarriär. Med övertagandet följde också mängder av modeller på broderade kuddar och dukar och diverse annat. Dessutom tyger och garner för att göra materialsatser av mönstren. Hela mitt vardagsrum är fullt av lådor och säckar med grejer.

blogghyllorTur för mig att mina barn flyttat hemifrån så jag kan använda ett stort sovrum till ateljé och verkstad. Igår fick jag upp alla garnhyllor där och jag är så lättad att de fick plats. Nu ska de fyllas med garn. Idag kommer en snickare som ska fixa lite i den lokal som jag ska använda till butik och kopiatorn ska också komma idag.

Ett viktigt moment i tillverkningen av broderikit för fria broderier är schabloneringen, alltså att trycka broderimönstren på tyg. Här har jag fått toppenbra undervisning av en av Monicas gamla medarbetare som jobbat med detta i hela sitt liv. Det fanns inte så mycket färdiga materialister när jag tog över så jag måste sätta igång så snart som möjligt och producera nytt.

Tyvärr är det så att många leverantörer av tyger och garner inte finns kvar. Därför letar jag nu efter nya leverantörer som har prisvärda produkter med hög kvalitet och med rätt färger som passar för broderimönstren. Det är väldigt spännande tycker jag.

Jag kan fortfarande inte spika ett exakt datum när jag påbörjar försäljning igen, men jag skyndar mig allt jag kan. Jag längtar ju också efter att öppna butiken. Jag har en lång lista på kunder som vill ha ett mail så snart jag har ett öppningdatum. Hör gärna av er om ni vill vara med på den.

Share

Vem tar över Brodera Mera?

Kudde fran JamtliJag har en god vän som heter Monica Zetterström och som är enastående på att brodera. Vi har haft många roliga inspirerande broderistunder ihop i hennes kök och ateljé hemma i Enebyberg.

Monica har ägnat hela sitt yrkesliv åt broderier, först som formgivare av materialsatser hos Bonniers tidskrifter och sedan som egenföretagare. Ni kanske minns den vackra brodeributiken Brodera Mera som låg på Drottninggatan i Stockholm i många år. Det var Monicas butik och när hon stängde butiken på Drottninggatan för några år sedan så fortsatte hon att ha en webshop, och även försäljning i hemmet i Enebyberg.

Tivstomskudde ValknutJag minns första gången jag klev in i butiken på Drottninggatan. Det var som att komma till broderihimlen. Så många vackra saker att välja på som jag kunde köpa med mig hem och skapa själv. Jag kunde hänga i butiken i timmar. Helst ville jag ju inte välja. Jag ville ha precis allt – alla vackra kuddar och dukar och bonader och allt vad där fanns. Många broderier var designade av Monica, men hon har också varit duktig på att leta fram gamla broderier ur arkiv och museer och göra broderikit av dem.

Och vet ni vad. Nu händer det. Broderihimlen kommer till mig, för den här veckan tar jag över Brodera Mera. Monica går i pension och har gett mig förtroendet att driva verksamheten vidare. Jag tar över rättigheterna till alla Brodera Meras mönster och mängder av broderade modeller.

Duk gullviva mandelblomTill hösten, så snart jag har kommit i ordning, öppnar jag webshopen Brodera Mera igen och jag kommer även att ha en liten brodeributik hemma hos mig i Danderyd som ska vara öppen en dag i veckan till att börja med. Det passar väldigt bra eftersom jag inte bor så långt ifrån Monica, så det blir lätt för alla gamla kunder att hitta till mig istället. Mer om det så småningom.

Nu kommer jag att ha flera bråda veckor med att få ordning på alla grejer och komma igång med produktionen. Monicas gamla internetbutik ligger kvar på nätet så länge, men tyvärr har jag inte möjlighet att leverera beställningar under inflyttningsperioden.

Det bästa vi har bonad

Håll koll här på bloggen eller skicka mig en mailadress så hör jag av mig när jag drar igång verksamheten igen. Det här är så spännande så jag håller på att spricka. Tack, tack Monica för förtroendet!

Share