Brodera

        om sömmar och stygn

   

 

Om Brodera

 

 

Broderibloggen

 

 

Kontakta Brodera

 

 

Startsidan

 

 

 

 

© Helena Ericsson  2006-2014

 

  

Korsstygn

Korsstygn kan sys ett och ett eller i rader, eller täcka en hel yta. Man kan använda flera färger och på så sätt få en realistisk bild.

 

Ofta sys korstygn över räknade trådar, men kan också användas i fritt broderi. Det som är viktigt att tänka på är att sy alla stygn i samma riktning så att den översta tråden i varje stygn ligger på samma ledd.

 

Korsstygn är också lämpliga för att sy bokstäver, om man vill märka hemtextilier eller sy en bonad. Här finns olika mönster för korsstygn på hela alfabetet.

 

Ett enstaka stygn görs så här: Stick upp nålen längst ner till vänster i stygnet och sedan ner i översta högra hörnet och upp genom tyget i nedersta högra hörnet. Slutligen sticks nålen ner längst upp till vänster i stygnet.

 

En rad stygn görs så här: Börja längst ner till vänster. Stick upp nålen genom tyget. Sedan sticker man ner nålen snett upp till höger och upp igen alldeles nedanför, så att man får ett halvt korsstygn. Detta upprepas så att man får en rad av halva korsstygn. Sedan vänder man. Tråden är nu längst ner till höger och nu sticker man ner nålen snett upp till vänster och upp igen alldeles nedanför. Detta upprepas till alla stygn är färdiga.

 

              

 

 

 

 

Länkar

 

Brodera gratis korsstygnsmönster

 

Brodera bokstäver i korsstygn

 

 

Design och broderi av Helena